FAQ - Frågor & svar

Ibland kommer det frågor! Ibland kommer det många frågor. Kanske det hjälper andra om jag svarar på dem här?

Jag blir alltid lika glad över frågan, då jag antar att du gillar det jag gör. Jag har sagt nej, av den anledningen att jag personligen tycker det är ”känsligt” att måla porträtt utifrån att jag vill att du som kund ska bli nöjd (såklart). Sen vill jag självklart göra dig glad och samtidigt utmana mig själv.  Låt säga att du beställer ett porträtt, jag målar och sedan blir du inte nöjd och vill inte ha målningen! Hur gör vi då? Om vi bara kommer överens kring frågetecken som nämnts, så säger jag ja utifrån tid! 

En fråga som är vanlig men egentligen omöjlig att svara på. Det beror helt på vilken typ av målning du vill göra. Ska du måla i olja eller akryl, så kan man ta i beaktande torktiden på dessa olika typer av färger. En oljemålning kräver 2-10 dagars torktid mellan varje session, beroende på hur tjockt med färg du målat. Plus att du kan ha i åtanke vilken typ av kvalité det är på färgen. Köper man exempelvis billiga oljefärger från någonstans – så kan det ta månader innan färger torkar. Akvarell är som bekant vattenfärg, så det torkar fort. Så svaret på frågan går inte att svara på. Dels beroende på färg, men även motiv, storlek på målning, samt att nå känslan man vill målningen ska ge. En målning kan därför ta alltifrån 1 dag till kanske 4 veckor. 

Den här frågan är en av de svåraste att svara på! Varför? För att det finns oerhört många sätt att prissätta en målning på. Hur stor är den? Vilken typ av duk har man använt – linne, bomull, pannå? Det är olika prisklasser på materialet redan där. Vilken färg har man målat med? Olja, akryl, akvarell? Även här skiljer sig priserna åt väldigt mycket. Hur mycket färg har använts på duken? En uppskattning. Spännram/kilramen vad kostar den? Sist men inte minst, hur konstnären värderar sitt arbete. Hur mycket tid och pengar har konstnären lagt på utbildningar och kurser för att utvecklas? 

En del tar betalt utifrån tid det tagit att måla målningen, plus material, frakt etc. En del utgår från kvadratcentimeterpris, frakt, etc. En del räknar även in alla extra tillbehör som behövs som penslar, verktyg för att spänna upp målning, hemsida, bensinkostnader för leverans, osv. 

Så som sagt, det är oerhört svårt att svara på. Men det man kan tänka på är att om du köper en målning så köper du ett original som ingen annan har. Du köper även en bit av någons själ, som någonstans skapat något utifrån sig själv som du tycker om.

Vid alla tillfällen man köper något på distans och varan behöver skickas till dig, så betalar man frakt. Det i sig är inget konstigt. Men hur kommer det sig att det är så dyrt att skicka målningar? Det grundar sig i att konstnären vill försäkra sig om att den kommer fram hel. En uppspänd duk måste skyddas för att inga hål ska råka hamna mitt i duken eller att kilramen blivit bruten och att målningen därmed skevat, eller blivit förstörd.  

Givetvis blir det inte alltid jättedyrt, det beror mycket på målningens storlek – ju större och otympligare den är, desto dyrare. 

Konsttryck är när en målning har fotats av professionellt och sedan tryckts upp i ett antal kopior på exklusivt papper, ofta är de numrerade samt även stämplade för att bevara viss unikitet. Det finns många konstnärer som gör det, bara att kika i shopen på ett museum – där finns en ”affisch” eller liknande av varje populärt konstverk. 

Men originalet är fortfarande original och av det finns det bara en upplaga. 

Har du en fråga?

Skicka ett mail så lägger jag in den ovan om det även hjälper andra.