Du visar för närvarande Hur val av rätt färg kan förstärka dig och ditt varumärke

Hur val av rätt färg kan förstärka dig och ditt varumärke

Det där med färgval när man ska skaffa en logotyp, hemsida, flyers eller liknande till sitt företag är kanske inget man tänkt något särskilt på. Vad har färg att göra med grafisk identitet? Tjae ganska mycket. Färger framkallar känslor och beteende som påverkar hur vi tänker. Det är ingen slump att många företag valt den färg eller de färger de valt för sin företagsidentitet. Jag ska förklara närmare, kanske du får lättare att välja utefter hur just du vill profilera dig? 

Varför använder Coca-Cola färgen röd i sin logotyp? Varför är orange eller ibland gul så vanlig inom resebranschen. Eller varför är advokatfirmans identitet ofta ”klädd” i mörkblå eller svart? Det finns många exempel att titta på. För övrigt kan du läsa mer i mitt tidigare inlägg om 8 saker att tänka på när du ska skaffa en logotyp.

Bara för skoj skull, testa att byta färg på kända logotyper

För att förstå bättre vad jag menar så välj på en logotyp från ett stort företag du gillar, och byt färg till något helt annat, vad händer? Känns det rätt? Eller känns det fel? Föreställ dig New York Times i orange – ger det känslan av att vara seriös, auktoritär och sofistikerad? (antar inte). Eller för att Coca-Cola som exempel – när de ändrade sin etikett till grönt, visst kändes det fel? Vilket kanske också är svaret på varför den inte finns att köpa med grön etikett längre.

Eller ta Apple’s logotyp som exempel, varför är den färgad som en regnbåge fast i en annan ordning? Här är några svar på det, från artikeln Vad är ursprunget till Rainbow Apple-logotypen?

Färger påverkar dig på väldigt många sätt vare sig du är medveten eller inte

Färger spelar definitivt en viktig roll om du ska måla huset eller lägenheten eller köpa en ny bil. Lika viktigt (trott eller ej) för de som designar din hemsida, logotyp, grafiska profil etc.  Vilka signaler vill sända ut när det kommer till dig och din verksamhet?

Vissa skeptiker hävdar att det inte finns någon direkt relation mellan färg och hur människor tänker, känner eller uppför sig. Ett antal psykologer har emellertid studerat färg och dess betydelse, och vi vet nästan säkert att färgerna uppfattas annorlunda och framkallar någon form av reaktion hos de flesta människor.

Så till saken, vilken mening, vilka känslor skapar olika färger?

Svart

Svart symboliserar ofta kraften, auktoriteten, styrkan och stabiliteten. När det gäller mönster symboliserar svart förfining.

Positiva egenskaper: anonymitet, djup, elegant, erotisk, högkvalitativ, lyxig, magisk, majestätisk, mystisk, ädel, kraft, prestige, säkerhet, hemlig, allvarlig, sexuell, sofistikerad tystnad.

Negativa egenskaper: otur, ilska, död, deprimerad, grym, isolerad, ensam, ledsen, tragisk.

Vit

Känd för att vara brudens färg. Under bröllopet står det för renlighet och oskuld. Det kan också spegla ärlighet, men också ge en känsla av professionalism. Vissa tror att det läker och befriar. Det är också färgens fred – oavsett vart du är i världen.

Positiva egenskaper: ren, frisk, bekväm, klar, harmonisk, ärlig, hoppfull, oskyldig, ljus, fredlig, skyddande, renlighet, tyst, reflekterande, andlighet, säkerhet.

Negativa egenskaper: klinisk, kall, ensamhet, sterilitet, isig.

Primärfärgerna – med dessa kan du blanda alla färger som finns

Blå

Blå nyanser ger människor en känsla av lugn och ro. Det har sagts att människor tenderar att vara mer produktiva i rum målade i blått och det har föreslagits att det beror på känslan av lugnet som de känner. När människor är lugna tenderar de att fokusera mer vilket leder till ökad produktivitet.

Positiva egenskaper: acceptans, auktoritär, balanserad, lugnande, omsorg, försiktig, ren, kall, flexibel, fri, hoppfull, oändlig, intelligent, logisk, ensam, lojal, fredlig, kraftfull, skyddande, lugn, rationell, ansvarig, säker , känslig, ärlig, stabil.

Negativa egenskaper: deprimerad, isig, tråkig, isolerad, ensam, melankolisk, nostalgisk, ledsen.

Grön

Grön är den färg som är lättast för ögat att acceptera. Den har en lugnande och uppfriskande effekt. Det symboliserar naturen, men i en mörkare nyans symboliserar virilitet, rikedom och konservatism.

Positiva egenskaper: äventyrlig, analytisk, ser fram emot, ren, lojal, ärlig, fri, frisk, vänlig, generös, lycklig, harmoni, hälsosam, naturlig, neutral, välmående, fredlig, avslappnad, självsäker, uppriktig, stabil, kraftfull, ung.

Negativa egenskaper: bitter, avundsjuk, lat, skyldig, okunnig, oerfaren, melankolisk, förgiftad, sjuk, oupptäckt.

Gul

Gul är en färg som snabbt ger uppmärksamhet. Det stärker en persons koncentration och vissa säger också att det även ökar din ämnesomsättning. Men om den gula färgen blir överanvänd kan den lätt bli för mycket, vilket snabbt ger en negativ känsla.

Positiva kvaliteter: aktiva, ljusa, glada, kommunikativa, självsäkra, energiska, expansiva, uttrycksfulla, utåtriktade, vänliga, gyllene, idealistiska, fantasifulla, intelligenta, inspirerande, intuitiva, livliga, logiska, optimistiska, filosofiska, lekfulla, glada, spontana, stimulerande, glänsande, tankeväckande, vital, ung.

Negativa egenskaper: försiktig, feg, fara, nederlag, oärlig, svartsjuk, sjuk, förrädare, varning.

Röd

Rött betyder rörelse och spänning. När människor ser röd, tenderar deras hjärta att slå snabbare. Färgen är nästan extrem i vissa fall och därmed fångar människors uppmärksamhet snabbt, men för mycket av rött kan vara för dominerande. Röd färg står också för energi och passion.

Positiva egenskaper: aktiv, varning, ambitiös, glödande, attraktiv, modig, strålande, charmig, modig, dominant, dynamisk, excentrisk, känslomässig, energisk, erotisk, het, impulsiv, livlig, kärleksfull, lycklig, passionerad, patriotisk, kraftfull, revolutionär , sensuell, sexuell, stark, framgångsrik.

Negativa egenskaper: aggressiv, arg, farlig, irriterad, generad, ond, förödmjukad, otålig, våldsam.

Sekundära färger är de som skapas genom att blanda två av de primära färgerna

Orange

Orange är en färg som är en nyans av röd och är också en av de färger som lockar mycket uppmärksamhet. När en person tittar på färgen kan han eller hon känna sig upphetsad och levande. Det kan också få dig att känna balans, välkomnande och värme.

Positiva egenskaper: Aktiv, karismatisk, kompetent, kreativ, emotionell, energisk, exotisk, explosiv, flexibel, rolig, god, lycklig, hälsosam, humoristisk, självständig, motiverande, provocerande, självsäker, stimulerande, framgångsrik, tropisk, Vibrerande, välkomnande , vild.

Negativa egenskaper: risk, överdriven, upprörande, tröttsam.

Lila

Betydelsen av lila kan få en känsla av rikedom och lojalitet. Det beror delvis på att i gamla tider var lila en färg som kungliga brukade ha på sig. Grönt betyder maskulinitet vilket gör lila feminimt.

Positiva egenskaper: ambitiös, aristokratisk, konstnärlig, kreativ, dramatisk, mystisk, extravagant, rättvisa, feminin, oberoende, intelligent, ledare, lyx, magisk, majestätisk, mystisk, ädla, nostalgisk, stolt, ansvarig, rik, kunglig, hemlig, sensuell , seriös, sofistikerad, andlig.

Negativa egenskaper: arrogant, bräcklig, grym, dekadent, ensam, melankoli, ledsen, lidande.

Rosa

Rosa är en blandning av rött och vitt (alltså ingen sekundär färg). Det representerar och symboliserar vård, medkänsla, vänlighet, romantik och kärlek. Rosa är också ett tecken på hopp. Det är en positiv färg som inspirerar och skapar varma och tröstande känslor. Färg rose ger en känsla av att allt kommer att gå bra, det kommer att lösa sig själv.

Positiva egenskaper: vänskap, kärlek / ovillkorlig kärlek, medkänsla, harmoni, romantik, intimitet, femininitet, empati, intuitiv, omtänksam, inre fred, tillgänglighet, förståelse.

Negativa egenskaper: barnslighet, spröd, bräcklig, omognig, flickaktig.

Turkos

Blandningen mellan blå och grön. Det representerar att ”ha en avsikt”. Det är grunden och motivation i livet och personliga relationer. Negativ turkos kan vilseledas av sig själv. Det kan manipulera känslor. Turquois är bra att sätta samman med andra färger eftersom den hatar att stå ensam. Färgen som står står stilla! Vad gör jag? Vad behöver jag?

Positiva egenskaper: Tålamod, fred, harmoni, balans, uppmuntrar till självkontroll, hjälper en att gå framåt i livet, stå upp, läka

Negativa egenskaper: själviskhet, tyst, introspektiv, reserverad, obeslutsam, skrymmande.

Var medveten om att färger betyder olika saker i olika kulturer

Jag vill bara belysa extra tydligt att färgerna betyder och får dig att känna på ett visst sätt beroende på var du bor i världen. Färger har olika betydelser i olika kulturer, varpå man relaterar väldigt olika beroende på varifrån man kommer.

Betydelse av färger beror på kultur, tid och plats och det kan variera mycket. Ta till exempel svart vilket kan ge en känsla av auktoritet och makt i vissa delar av världen, men i andra delar är den associerad med döden.

Men en sak är säker – färgerna har betydelse! Färger berättar om vem vi är och de betonar och reflekterar oss, vårt företag och vad vi står för. Så hoppas du fått lite tankar Hur val av rätt färg kan förstärka dig och ditt varumärke.

Det är ett stort ämne – så att täcka allt är omöjligt. Men jag hoppas det gav dig lite insikt i ämnet?

Lämna ett svar